18.06.2022 / sobota / g. 18 / offline: sala widowiskowa z publicznością / wstęp wolny / online: transmisja na profilu SDK na Facebook'u Rzymskie maritozzi z bitą śmietaną, portugalski chłodnik z Alentejo a może tureckie bajgle? Co dziś ugotujemy, czego spróbujemy? Na sam początek wakacji wyruszamy w kulinarną podróż z Bartkiem Kieżunem, autorem książek „Portugalia do zjedzenia", „Italia do zjedzenia", „Hiszpania do zjedzenia" oraz „Stambuł do zjedzenia". O autorze: Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i autor nagrodzony World Gourmand Cookbook Awards i Nagrodą Magellana. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk, Twoim Stylu i Wysokich Obcasach. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska oraz Muzeum Żydów Polskich POLIN i Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie, a także z Krakowskim Biurem Festiwalowym i Małopolskim Instytutem Kultury. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. O prowadzącym:Kacper Andruszczak: animator kultury, teatrolog, historyk sztuki. Od kilku lat prowadzi spotkania literackie ze znanymi autorami, rozmawiał m.in. z Joanną Bator, Jakubem Żulczykiem czy Jakubem Małeckim. Podpisuje się jako #tenodksiążek. Wspólorganizatorzy:Wydawnictwo Buchmann Krakowski Makaroniarz