Przejdź do treści (Skrót: Ctrl+Shift+5)

Nagłówek artykułów

Spotkanie / Wykład

Bartek Kieżun / Podróże do zjedzenia / Służewskie Spotkania Literackie

Wpis archiwalny

 18.06.2022 / sobota / g. 18  

/ offline: sala widowiskowa z publicznością / wstęp wolny 
/ online: transmisja  na profilu SDK na Facebook'u   

 
FB fanpageGREY




Rzymskie maritozzi z bitą śmietaną, portugalski chłodnik z Alentejo a może tureckie bajgle? Co dziś ugotujemy, czego spróbujemy?

Na sam początek wakacji wyruszamy w kulinarną podróż z Bartkiem Kieżunem, autorem książek „Portugalia do zjedzenia", „Italia do zjedzenia", „Hiszpania do zjedzenia" oraz „Stambuł do zjedzenia".

Na zdjęciu portretowym: Bartek Kożun , fot. ©Przemek KrupskiO autorze:
Bartek Kieżun
dziennikarz kulinarny i autor nagrodzony World Gourmand Cookbook Awards i Nagrodą Magellana. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk, Twoim Stylu i Wysokich Obcasach. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska oraz Muzeum Żydów Polskich POLIN i Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie, a także z Krakowskim Biurem Festiwalowym i Małopolskim Instytutem Kultury. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych.


Na zjęciu: Kacper Andruszczak, w ciemnym golfie na jednolitym jasnym tle. Fot. G. GudejkoO prowadzącym:
Kacper Andruszczak: 
animator kultury, teatrolog, historyk sztuki. Od kilku lat prowadzi spotkania literackie ze znanymi autorami, rozmawiał m.in. z Joanną Bator, Jakubem Żulczykiem czy Jakubem Małeckim. Podpisuje się jako #tenodksiążek.








Wspólorganizatorzy:


Wydawnictwo Buchmann

BUCHMANlogo
Krakowski Makaroniarz


KrakowskiMakaroniarzlogo3