Przejdź do treści (Skrót: Ctrl+Shift+5)

Nagłówek artykułów

Warsztaty

Roślinność #3: W przyrodzie nic nie ginie - kulinarne warsztaty z niemarnotrawienia

Wpis archiwalny

 28.05.2022 / sobota / g. 13-17  

  /   wejściówka 10 zł  / sala plastyczna /  wiek: 18+
obowiązują zapisy / start zapisów 16.05. 2022  

  Uczestnika zajęć obowiązuje "Regulamin uczestnictwa w zajęciach SDK" 

Zapisz się 


Link prowadzi do wydarzenia na Facebooku 


 


W trakcie trzeciego z kolei warsztatu na stole powitamy "resztki", niechciane warzywa i "brzydkie" owoce oraz składniki walające się po półkach i śmietnikach.

Postaramy się dostrzec obfitość w tym co odrzucone lub zutylizowane, rozsmakujemy się w produktach i częściach roślin pochopnie uchodzących za marne, porozmawiamy o niemarnotrawieniu i zdrowym umiarze.

W Polsce co roku marnuje się ponad 5 milionów ton żywności. W skali świata ta liczba staje się trudna do objęcia myślą. W samym 2021 roku do koszy na śmieci w domach, sklepach i restauracjach na całym świecie trafiło 931 milionów ton jedzenia. Taka ilość wypełniłaby 23 miliony ciężarówek. Mogłyby one stworzyć łańcuch oplatający Ziemię siedem razy.
Jednocześnie na świecie obecnie żyje ponad 700 milionów osób, którym brakuje pożywienia. Jeśli niemarnotrawienie stałoby się panującą globalną regułą, wówczas każda z nich mogłaby otrzymać w zeszłym roku ponad tonę jedzenia.

Ograniczenie marnowania jedzenia zmniejszyłoby emisję gazów cieplarnianych, ograniczyłoby szkody dla środowiska naturalnego, zwiększyłoby dostępność żywności, a co za tym idzie zmniejszyłoby zjawisko głodu i być może stopniowo je wyeliminowało.

Jak to zrobić?
Możemy zacząć od siebie i naszego otoczenia. Jeść lokalnie, sezonowo, najlepiej roślinnie. Warto też dokonywać rozważnych wyborów konsumenckich, wpływać na pozytywne zmiany systemowe, organizować się i dzielić się tym co mamy z osobami, które są w potrzebie.

W trakcie warsztatu, wspólnie z roślinną szefową kuchni Dominiką Targosz, poszukamy sposobów na to jak:

● łączyć smaki i tworzyć ciekawe połączenia składników z tego co mamy pod ręką
● przyrządzać różne warzywa i rośliny tak aby marnować jak najmniej lub wcale
● czerpać przyjemność z kolektywnego i twórczego gotowania
● pozyskiwać darmową żywność i jak ją przetwarzać
● dzielić się nadmiarem jedzenia

Podczas spotkania wspólnie przygotujemy obiadową ucztę i poczęstujemy nią sąsiadki oraz sąsiadów. Poszperamy we Wspólnym Ogrodzie w poszukiwaniu nowalijek i będziemy zadziwiać się ilościami produktów podarowanym nam przez freegańskie i zero-waste'owe inicjatywy.

Zachęcamy do udziału zarówno osoby amatorskie i początkujące, wytrawne wegańskie znawczynie i znawców, a także wszelkie osoby chcące poszerzyć swoje roślinne horyzonty.





𝓡𝓸𝓼́𝓵𝓲𝓷𝓷𝓸𝓼́𝓬́ to cykl warsztatów i kolektywnych doświadczeń w trakcie których wspólnie odkryjemy nowe oblicza i potencjał drzemiący w kuchni wegańskiej. Zapraszamy do eksploracji nietypowych połączeń smaków, sezonowych plonów, różnych form ich obróbki i czułego przetwarzania, a także teorii tego jak poprzez roślinny pokarm możemy dostarczyć sobie zarówno optymalnych wartości odżywczych, maksymalnej satysfakcji, a także najbardziej zrównoważonej ekologicznie diety.

Do kulinarnych eksperymentów zaprasza

Roslinnosc_Ignacy.jpgIgnacy Hryniewicz
Osoba kreatywna, projektant doświadczeń, animator artystyczno-kulturalny, niezależny kurator i twórca interdyscyplinarnych projektów społecznych oraz ekologicznych. Fascynuje go praktykowanie utopii w działaniu, operowanie na styku różnych dziedzin, przekraczanie granic wyobraźni, a także inicjowanie twórczego fermentu w kuchni jak i poza nią. Współzałożyciel kolektywu Synergia, w ramach działalności, którego odbyło się kilkanaście transmedialnych wydarzeń we współpracy z różnymi instytucjami i organizacjami. Współdziałał z Muzeum Sztuki Nowoczesnej, Fundacją Bęc Zmiana, Osiedlem Jazdów, Biennale Warszawa, Kuchnią Konfliktu, HER Docs Film Festival, Extinction Rebellion Polska, Wolskim Centrum Kultury, kwartalnikiem Przekrój i wieloma innymi inicjatywami. Niezmiennie głodny wiedzy i nowych doznań.


Gościni: Dominika Targosz
Ambasadorka projektu Chefs for Change, konsultantka kulinarna w zakresie kuchni roślinnej. Po kilku latach pracy w restauracyjnym świecie zajęła się działalnością, w której może dzielić się zebraną wiedzą i doświadczeniem. Współpracuje z restauratorami prowadząc warsztaty z zakresu planowania menu, wprowadzania roślinnych dań i wypieków oraz pokazuje jak uczynić je maksymalnie pysznymi. Z zainteresowaniem śledzi rozwój rynku alternatyw mięsa, współpracuje z producentami żywności wnosząc do procesu perspektywę szefowej kuchni. Z przyjemnością wraca do serwowania potraw na gościnnych pop-upach i wyjazdach warsztatowych. Autorka publikacji Elementarz Kuchni Roślinnej oraz współautorka Roślinnego Przewodnika Cukierniczego wydanych przez RoślinnieJemy.