Przejdź do treści (Skrót: Ctrl+Shift+5)

Nagłówek artykułów

Warsztaty

Roślinność #2: Eksperymentalne warsztaty z kuchni wegańskiej Roślinna pigułka wiedzy, czyli fakty i mity o diecie wegańskiej

Wpis archiwalny

 23.04.2022 / sobota / g. 13-16  

  / salonik literacki i pracownia plastyczna 

/  bezpłatne   / wiek: 18+/  obowiązują zapisy (11 osób max) / start zapisów 10.04.2022 

  Uczestnika zajęć obowiązuje "Regulamin uczestnictwa w zajęciach SDK"Płatność za zajęcia do 5-go dnia miesiąca:
przez serwis internetowy strefazajęć.pl (wykonując przelew na podany numer konta w serwisie)

Zapisz się 


Link prowadzi do wydarzenia na Facebooku




W trakcie warsztatu wspólnie spróbujemy sobie odpowiedzieć na szereg pytań nurtujących początkujących jaki zaawansowanych roślinożerców: Jak i z czym to jeść?! Jak gotować sezonowo i lokalnie, a do tego smacznie, pożywnie i etycznie? W jaki sposób łączyć smaki, jak przyrządzać różne warzywa i owoce, jak czerpać przyjemność z pichcenia?

Podczas spotkania wspólnie przygotujemy obiad, a Wasz głód wiedzy zaspokoi zbiór informacji o tym jak dostarczać sobie odpowiednich wartości odżywczych przy diecie roślinnej.


# ROŚLINNOŚĆ  to cykl spotkań i kolektywnych doświadczeń w trakcie, których wspólnie odkryjemy nowe oblicza i potencjał drzemiący w kuchni wegańskiej.

Będziemy odkrywać smaki Doliny Służewieckiej i doświadczać wartości sensorycznych plonów zebranych prosto z ziemi Wspólnego Ogrodu. Zapraszamy do eksploracji nietypowych połączeń smaków, sezonowych plonów, różnych form ich obróbki i czułego przetwarzania, a także kolektywnego uczenia się jak poprzez roślinny pokarm, możemy dostarczyć sobie zarówno optymalnych wartości odżywczych, maksymalnej przyjemności i komfortu, a także najbardziej zrównoważonej ekologicznie diety.

Porozmawiamy o podstawach wegańskiego gotowania, faktach i mitach, składach produktów oraz ich śladzie węglowym i pochodzeniu, a także będziemy dzielić się ze sobą naszymi przepisami, doświadczeniami i zachwytami. Zachęcamy do udziału zarówno osoby amatorskie i początkujące, wytrawne wegańskie znawczynie i znawców, a także wszelkie osoby chcące poszerzyć swoje roślinne horyzonty.

Na zdjęciu: Ignacy Hryniewicz otoczony liśćmi i gałęziami krzewów.Do kulinarnych eksperymentów zaprasza Ignacy Hryniewicz: osoba kreatywna, projektant doświadczeń, animator artystyczno-kulturalny, niezależny kurator i twórca interdyscyplinarnych projektów społecznych oraz ekologicznych. Fascynuje go praktykowanie utopii w działaniu, operowanie na styku różnych dziedzin, przekraczanie granic wyobraźni, a także inicjowanie twórczego fermentu w kuchni jak i poza nią. Współzałożyciel kolektywu Synergia, w ramach działalności, którego odbyło się kilkanaście transmedialnych wydarzeń we współpracy z różnymi instytucjami i organizacjami. Współdziałał z Muzeum Sztuki Nowoczesnej, Fundacją Bęc Zmiana, Osiedlem Jazdów, Biennale Warszawa, Kuchnią Konfliktu, HER Docs Film Festival, Extinction Rebellion Polska, Wolskim Centrum Kultury, kwartalnikiem Przekrój i wieloma innymi inicjatywami. Niezmiennie głodny wiedzy i nowych doznań.