23.04.2022 / sobota / g. 13-16
/ salonik literacki i pracownia plastyczna
/ bezpłatne / wiek: 18+/ obowiązują zapisy (11 osób max) / start zapisów 10.04.2022
Uczestnika zajęć obowiązuje "Regulamin uczestnictwa w zajęciach SDK"Płatność za zajęcia do 5-go dnia miesiąca:
przez serwis internetowy strefazajęć.pl (wykonując przelew na podany numer konta w serwisie)
W trakcie warsztatu wspólnie spróbujemy sobie odpowiedzieć na szereg pytań nurtujących początkujących jaki zaawansowanych roślinożerców: Jak i z czym to jeść?! Jak gotować sezonowo i lokalnie, a do tego smacznie, pożywnie i etycznie? W jaki sposób łączyć smaki, jak przyrządzać różne warzywa i owoce, jak czerpać przyjemność z pichcenia?
Podczas spotkania wspólnie przygotujemy obiad, a Wasz głód wiedzy zaspokoi zbiór informacji o tym jak dostarczać sobie odpowiednich wartości odżywczych przy diecie roślinnej.
# ROŚLINNOŚĆ to cykl spotkań i kolektywnych doświadczeń w trakcie, których wspólnie odkryjemy nowe oblicza i potencjał drzemiący w kuchni wegańskiej.
Będziemy odkrywać smaki Doliny Służewieckiej i doświadczać wartości sensorycznych plonów zebranych prosto z ziemi Wspólnego Ogrodu. Zapraszamy do eksploracji nietypowych połączeń smaków, sezonowych plonów, różnych form ich obróbki i czułego przetwarzania, a także kolektywnego uczenia się jak poprzez roślinny pokarm, możemy dostarczyć sobie zarówno optymalnych wartości odżywczych, maksymalnej przyjemności i komfortu, a także najbardziej zrównoważonej ekologicznie diety.
Porozmawiamy o podstawach wegańskiego gotowania, faktach i mitach, składach produktów oraz ich śladzie węglowym i pochodzeniu, a także będziemy dzielić się ze sobą naszymi przepisami, doświadczeniami i zachwytami. Zachęcamy do udziału zarówno osoby amatorskie i początkujące, wytrawne wegańskie znawczynie i znawców, a także wszelkie osoby chcące poszerzyć swoje roślinne horyzonty.
Do kulinarnych eksperymentów zaprasza Ignacy Hryniewicz: osoba kreatywna, projektant doświadczeń, animator artystyczno-kulturalny, niezależny kurator i twórca interdyscyplinarnych projektów społecznych oraz ekologicznych. Fascynuje go praktykowanie utopii w działaniu, operowanie na styku różnych dziedzin, przekraczanie granic wyobraźni, a także inicjowanie twórczego fermentu w kuchni jak i poza nią. Współzałożyciel kolektywu Synergia, w ramach działalności, którego odbyło się kilkanaście transmedialnych wydarzeń we współpracy z różnymi instytucjami i organizacjami. Współdziałał z Muzeum Sztuki Nowoczesnej, Fundacją Bęc Zmiana, Osiedlem Jazdów, Biennale Warszawa, Kuchnią Konfliktu, HER Docs Film Festival, Extinction Rebellion Polska, Wolskim Centrum Kultury, kwartalnikiem Przekrój i wieloma innymi inicjatywami. Niezmiennie głodny wiedzy i nowych doznań.