Przejdź do treści (Skrót: Ctrl+Shift+5)

Nagłówek artykułów

Spotkanie / Wykład

Dzikie rośliny jadalne na przednówku

Wpis archiwalny

 19.04.2024 / piątek / 18.00 

salonik literacki / bezpłatne / zapisy przez Strefę Zajęć od 1 kwietnia

/  Zapisz się

FB fanpageGREY




Spotkanie będzie okazją do bliższego poznania i posmakowania dzikich roślin, które pomogą nam nabrać sił po zimie.  


Zupę z pokrzywy jadło się tradycyjnie na przednówku. Dlaczego? Ponieważ młoda pokrzywa właśnie o tej porze roku jest dostępna, przy czym jest najsmaczniejsza i najbardziej wartościowa. Przekonamy się jakie walory smakowe i zdrowotne ma kiszona portulaka, jak i dlaczego warto zrobić sól kwiatową oraz jakie zioło trzeba koniecznie zebrać i ususzyć właśnie o tej porze roku. 
 

Prowadząca

Kamila Musiatowicz – koordynatorka Wspólnego Ogrodu SDK. Przyrodniczka z wykształcenia i zamiłowania. Współzałożycielka kilkudziesięciu ogrodów społecznościowych, deszczowych, sensorycznych i edukacyjnych. Pasjonatka i kolekcjonerka nasion.