11.10.2023 / środa / 11.15 – 12.45
/ salonik literacki / wstęp wolny
Dieta i suplementy, styl życia oraz aktywność fizyczna – to coraz częściej podejmowane tematy w codziennych rozmowach.
Telewizja i radio oferują wiele programów tematycznych, co druga reklama jest o suplementach diety. W dzisiejszym internecie można znaleźć wiele informacji na temat diety i zdrowia. Problem pojawia się wtedy, kiedy znalezione przez nas informacje wzajemnie się wykluczają. Osobie, która nie ma wykształcenia medycznego trudno jest odróżnić fakty od mitów. Można tu przytoczyć wiele przykładów. Od dawna toczy się spór – masło czy margaryna? Czy mleko jest zdrowe dla dorosłych ludzi? Czy jaja są zdrowe i ile można ich spożywać? Czy trzeba suplementować witaminę D cały rok? Czy powinniśmy jeść ryby? Wcale nie jest dla mnie zaskakujące, że osoby, które nie są lekarzami, mają problem ze znalezieniem odpowiedzi. Podczas warsztatów postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości i rozprawić się z dietetycznymi mitami.
Prowadząca: Marlena Świderska – dietetyczka i psychodietetyczka. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz SWPS Uniwersytetu Humanistycznospołecznego w Warszawie.
„Uwielbiam swoją pracę. Pomagam we wdrażaniu zaleceń żywieniowych w chorobach dietozależnych. Szczególnie bliskie mi są tematy diety w chorobach tarczycy i insulinooporności. Z ogromną satysfakcją prowadzę prelekcje dietetyczne oraz warsztaty kulinarne dla dorosłych oraz dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Stale pogłębiam swoją wiedzę czytając specjalistyczną literaturę oraz uczestnicząc w szkoleniach i konferencjach tematycznych".