Nagłówek artykułów

Warsztaty

od 26/08 I Warsztaty kulinarne dla Seniorek i Seniorów.

Zapraszamy na cykl spotkań i warsztatów kulinarnych dla osób 50+.

Warsztaty poprowadzi doświadczona trenerka i coach żywieniowy. Podczas spotkań dowiemy się m.in. o tajnikach właściwego odżywiania, nauczymy się komponować codzienny jadłospis z uwzględnieniem schorzeń występujących w wieku senioralnym. Ponadto w ramach warsztatów będziemy przygotowywać proste, zdrowe i niedrogie potrawy. Na koniec - degustacja!


 Baner informacyjny, na nim tekst zapraszający Seniorki Seniorów do udziału w warsztatach kulinarnych, na obrazku portret prowdzącej - młoda kobieta o szerokim uśmiechu prezentuje białe zęby, na nosie okulary, włosy długie bląd, ubrana w frtuch medyczny - w tle plastikowe opakowanie jerzyn, rozsypujących się po szarej powierzchni drewnianej, na etykiecie opakowania widnieje napis Dieta. Warsztaty kulinarne dla seniorek i seniorów.



  • Warsztaty prowadzi
    Marlena Świderska - absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Obecnie studiuje psychodietetykę w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie. Specjalizuje się w tematach diety w schorzeniach endokrynologicznych tj. choroby tarczycy, PCOS i insulinooporności. Pomaga osobom otyłym i z nadwagą. Twierdzi, że zmiany zaczynają się w psychice, dlatego wspiera w wyznaczaniu celów i aktywnie motywuje do ich osiągnięcia


  • Spotkania (teoria) i warsztaty (praktyka)
    odbywają się w środy od 26 sierpnia,
    przez 10-tygodni, 3 godziny raz w tygodniu, w grupie do 10 osób.

    Nasze pierwsze spotkanie będzie miało charakter wykładu i dyskusji z uczestnikami.  Rozpoznamy Państwa potrzeby i oczekiwania co do zakresu poruszanych zagadnień. Dietetyczka będzie miała ze sobą analizator składu ciała i zaproponuje uczestniczkom i uczestnikom indywidualną analizę składu ciała wraz z omówieniem wyników.



  • W programie
     26 sierpnia

    Poznajmy się. Pytania i odpowiedzi do dietetyka;
    2 września
    Co to znaczy zdrowa dieta? Zostań swoim dietetykiem – jak dobrze zbilansować dietę.
    9 września
    Prozdrowotne zamienniki tradycyjnych dań kuchni polskiej.
    16 września
    Wpływ diety na samopoczucie – jak dietą poprawić humor?
    23 września
    Wpływ diety na odporność – jakdietą poprawić system immunologiczny?
    30 września
    Jak ugościć wnuki? Propozycje prozdrowotnych słodkości.

    Kolejne tematy wykładów zależą od potrzeb uczestników zajęć; w planach m.in. dieta w konkretnych schorzeniach i chorobach osób starszych, np.: cukrzyca, nadciśnienie itp.





  • Projekt

    fiansuje m.st. Warszawa,
    jest prowadzony w ramach programu Zdrowy i Aktywny Senior,
    a realizowany jest przez Fundację Kobiet Dobrawa.

Na grafice 3 logotypy: SDK, M.st.Warszawa, Fundacja Kobiet Dobraawa