Przejdź do treści (Skrót: Ctrl+Shift+5)

Nagłówek artykułów

Warsztaty

Roślinność #5: Ciało chlebem się stało: Warsztaty piekarsko-zielarskie dla osób queerowych

Wpis archiwalny

15.07.2022 / piątek / g. 17-19 / Spacer szlakiem jadalnych roślin i wspólne nastawianie ciasta na chleb.
16.07.2022 / sobota / g. 13-17 / Warsztaty piekarsko-zielarskie zakończone otwartą ucztą w ogrodzie   

  /   wejściówka 10 zł  / sala plastyczna /  wiek: 18+
obowiązują zapisy

  Uczestnika zajęć obowiązuje "Regulamin uczestnictwa w zajęciach SDK" 

Zapisz się 


Link prowadzi do wydarzenia na Facebooku 


 


Chleb i kwiat to życie w czystej postaci. Pokarm dla ciała i rozkwitające piękno. Co się stanie jeśli czułe dłonie uczynią z nich jedność? Jaki smak wypiecze ciepło wspólnoty ciał?

Piąta odsłona "Roślinności" to przestrzeń zmysłowych eksploracji, kojenia się dotykiem rosnącego ciasta, rozmów o uzdrawiającym potencjale dzielenia się jedzeniem, zbierania dziko rosnących roślin oraz zdobienia nimi wypieków.


Do udziału zapraszamy osoby queerowe, transpłciowe, niebinarne & nieheteronormatywne, a także wszystkie & wszystkich Was, które czują się osobami wyżej zaproszonymi.
Warsztat będzie 2-częściowy:
15.07 / 17:00-19:00 - Spacer szlakiem jadalnych roślin i wspólne nastawianie ciasta na chleb.
16.07 / 13:00-17:00 - Warsztaty piekarsko-zielarskie zakończone otwartą ucztą w ogrodzie.
Prosimy o przemyślaną deklarację udziału tożsamą z możliwością wzięcia udziału w obydwu częściach spotkania : - )

Do zobaczenia w mące i kwietnym pyłku!

Przy zgłoszeniu mailowym prosimy o krótki akapit dotyczący motywacji chęci wzięcia udziału w warsztacie, używanych zaimków i nazwy Waszego ulubionego wypieku.
Zgłaszając się zapraszamy do przesłania krótkiego akapitu dotyczącego motywacji chęci wzięcia udziału w warsztacie, na adres:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


“Łatwiej zerwać żelazne kajdany, niż rozerwać wieniec kwiatów”
Abbé Constant


“Nie wiem i pewnie nigdy się nie dowiem, co jest istotą kwiatu. Ale kiedy je zbieram, wiem, że samx staję się kwiatem. I to jest coś takiego, jakby moje ciało zostało wchłonięte przez duszę, a ja zmieniam się w niematerialny zapach i piękno, jak Anima. To wrażenie potrafi wywować nawet malutki fiołek zatnięty w klapę. Zbierać kwiaty znaczy rozkwitać, czyli przejść przez bramę w nieznane. Kiedy zrywam kwiat, przechodzę przez mistyczny most. Dokąd? Nie wiem. Ale czuję, że ogarnia mnie niewyjaśniony zachwyt i otwieram się ku niepoznanym kierunkom bytu.”
Béla Hamvas


“Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba. Jeśli kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki…”
Ewangelia Jana, 6, 51


Gościni - Zuzia Sternicka: Piekarka z zawodu i z zamiłowania. W pracy piekarki najbardziej podoba jej się podnoszenie ciężarów w postaci 25 kilogramowych worków z mąką, utrzymywanie przy życiu zakwasu, parzenie sobie rąk gorącym piecem oraz czysta przyjemność z wyciągania ciepłych bochenków o 5 rano. Jest również propagatorką zdrowego żywienia- prowadziła warsztaty w ramach społecznej akcji Wiem co jem. Prywatnie mieszkanka Grochowa, działaczka społeczna i fanka słuchania muzyki na przedpotopowym walkmanie.



???́??????́?́  to cykl spotkań i kolektywnych doświadczeń w trakcie, których wspólnie odkryjemy nowe oblicza i potencjał drzemiący w kuchni wegańskiej.

Będziemy doświadczać plonów zebranych prosto z ziemi, odkrywać smaki Doliny Służewieckiej i jej obfitość jadalnych roślin, a także wybierzemy się na kilka bliższych i dalszych wycieczek. Podczas warsztatów nie raz odwiedzimy Wspólny Ogrody w poszukiwaniu warzyw i ziół, a także skosztujemy świeżo zebranych warzyw i owoców z ekologicznych grządek.

Zapraszamy do eksploracji nietypowych połączeń smaków, sezonowych plonów, różnych form ich obróbki i czułego przetwarzania, a także kolektywnego uczenia się jak poprzez roślinny pokarm, możemy dostarczyć sobie zarówno optymalnych wartości odżywczych, maksymalnej przyjemności i komfortu, a także najbardziej zrównoważonej ekologicznie diety.

Zachęcamy do udziału zarówno osoby amatorskie i początkujące, wytrawne wegańskie znawczynie i znawców, a także wszelkie osoby chcące poszerzyć swoje roślinne horyzonty.


Do kulinarnych eksperymentów zaprasza

Roslinnosc_Ignacy.jpgIgnacy Hryniewicz
Osoba kreatywna, projektant doświadczeń, animator artystyczno-kulturalny, niezależny kurator i twórca interdyscyplinarnych projektów społecznych oraz ekologicznych. Fascynuje go praktykowanie utopii w działaniu, operowanie na styku różnych dziedzin, przekraczanie granic wyobraźni, a także inicjowanie twórczego fermentu w kuchni jak i poza nią. Współzałożyciel kolektywu Synergia, w ramach działalności, którego odbyło się kilkanaście transmedialnych wydarzeń we współpracy z różnymi instytucjami i organizacjami. Współdziałał z Muzeum Sztuki Nowoczesnej, Fundacją Bęc Zmiana, Osiedlem Jazdów, Biennale Warszawa, Kuchnią Konfliktu, HER Docs Film Festival, Extinction Rebellion Polska, Wolskim Centrum Kultury, kwartalnikiem Przekrój i wieloma innymi inicjatywami. Niezmiennie głodny wiedzy i nowych doznań.

Autorka obrazu: Lera Dubitskaya
Logo: Kaja Kusztra
Opiekunka cyklu: Dominika Dzieniszewska