Przejdź do treści (Skrót: Ctrl+Shift+5)

Nagłówek artykułów

Spotkanie / Wykład

Wigilia wielokulturowa

Wpis archiwalny

Zapraszamy do wysłuchania sześciu opowieści o świętowaniu.

 

Naszymi bohaterami są warszawiacy różnych narodowości. Z jakiej okazji siadają do stołu? Czy jest to święto religijne czy państwowe? Co pojawia się na stole, jakie dania i w jakich ilościach? Czy kultywują te tradycje w Warszawie, a jeśli tak, skąd biorą tradycyjne składniki? Wigilia wielokulturowa to okazja do wysłuchania sześciu różnych historii świątecznych, znalezienia elementów wspólnych jak i okazja do poznania innych kultur. Zachęcamy do rozmowy z sąsiadami, warszawiakami, z którymi codziennie mijamy się na ulicach. Poznajmy się.

 

Spotkanie wigilijne i rozmowę poprowadzi Paweł Loroch, dziennikarz kulinarny.

 

Na zakończenie spotkania zapraszamy do degustacji potraw, przygotowanych przez naszych gości.

 

Partnerem wydarzenia jest UNHCR Polska.

 

A oto nasi wędrowcy:

 

Na zdjęciu portret ogólny kobiety ubranej na granatowo, z zasłoniętymi włosami opaską, w tle szara kamienicaLeyla Elsanova z Czeczenii

Leyla to mentorka kulturowa w Centrum Pomocy Cudzoziemcom w Warszawie i edukatorka. W Polsce mieszka od 9 lat. W czasie wojny w Czeczenii była pracownikiem społecznym, przez 6 lat zajmowała się osobami przesiedlonymi z powodów wojennych. Od 2013 pracuje w Fundacji Ocalenie jako mentorka.

 

 

Na zdjęciu mężczyzna w kapeluszu kowbojskim, z papierosem w ustach. W tle szara, kamienna sceneriaSamer Masri z Syrii

Urodził się w Syrii, a od ponad 20 lat mieszka w Polsce. I jest doktorem nauk ekonomicznych (UJ). Posiada podwójne obywatelstwo – polskie i syryjskie. Jest aktywistą i prezesem Fundacji Wolna Syria, dwukrotnie był odznaczony przez Prezydenta RP, posiada status weterana przyznany przez Ministra Obrony Narodowej. Fotograf z zamiłowania.

  

Podczas wigilii Samer poczęstuje nas tasqią którą można jeść na śniadanie, obiad lub kolację. Występuje w wielu odmianach. Najpopularniejsze są wersje libańska i syryjska. Tasqię podaje się w jednym dużym naczyniu, z którego je się bezpośrednio łyżkami, zagryzając kiszonkami, papryką i cebulą.

 

Potrtret kobiety ze spiętymi włosami, uśmiechnięta, w tle szare tłoTanja Kusanović z Chorwacji (byłej Jugosławii)

Do Polski przyjechała całkiem przypadkowo, bo chciała wrócić do kraju w czasie wojny w byłej Jugosławii. Obecnie pracuje jako nauczycielka w Szkole Amerykańskiej, gdzie na co dzień spotyka ludzi z ponad 50 krajów świata. Na spotkanie przygotuje FRITULE: deser, usmażone kuleczki na bazie kaszy manny i jabłka. Typowy deser na świeta Bożego Narodzenia w Dalmacji.

 

Na zdjęciu brodaty mężczyzna z fartuchu kucharskimGagik Grigoryan z Gruzji 

Gagik to edukator kulturowy i trener kuchni gruzińskiej. Rodowity Gruzin z miasta Batumi. W Polsce mieszka prawie 7 lat. Prowadzi szkolenia i warsztaty dot. kultury kaukaskiej, w tym gruzińskiej. Gotowanie jest jego pasją życia. Z przyjemnością dzieli się z Polakami i Polkami tajemnicami kuchni gruzińskiej i ormiańskiej. Zasypuje ciekawostkami i karmi doskonałą kuchnią. Na wieczerzę przyniesie chaczapuri.

 

Na zdjęciu krótko ostrzyżona blondynka w okularach, w kolczykach i pomalowanymi na różowo ustamiMyroslava Keryk z Ukrainy

Myroslava to historyczka i socjolożka, specjalistka do spraw migracji i społeczności ukraińskiej w Polsce. Kandydowała w wyborach do IX jadencji Sejmu. Jest prezeską Fundacji "Nasz Wybór" oraz redaktorką miesięcznika "Nasz Wybir". W swojej pracy łączy działania ukierunkowane na integrację społeczności ukraińskiej w Polsce z realizacją licznych projektów naukowo-badawczych w obszarze migracji. Na wielokulturową kolację wigilijną przeniesie kutię.

 

O prowadzącym:

 

portret mężczyzny w czarnej koszuli, z lewą ręką uniesioną na wysokości brody.Paweł Loroch

Dziennikarz kulinarny, autor książek, programów i audycji radiowych. Od 15 lat prowadzi weekedową „Gastrofazę" w Antyradiu, można go też codziennie rano usłyszeć w Meloradiu.
Pasjonat kultur i tradycji lokalnych. Gotuje dużo i dobrze. Promotor kuchni domowej. Jako kucharz telewizyjny przygotował w „Pytaniu na Śniadanie" ponad 1200 potraw z całego świata.
 
 
**
Projekt jest finansowany z Funduszu Animacji Kultury w ramach Warszawskiego Programu Edukacji Kulturalnej.
 
logo WPEK, niebieskie litery na różowym tle; po prawej stronie logotyp syrenki warszawskiej

Data i miejsce

Sala widowiskowa