Zapraszamy do wysłuchania sześciu opowieści o świętowaniu.
Naszymi bohaterami są warszawiacy różnych narodowości. Z jakiej okazji siadają do stołu? Czy jest to święto religijne czy państwowe? Co pojawia się na stole, jakie dania i w jakich ilościach? Czy kultywują te tradycje w Warszawie, a jeśli tak, skąd biorą tradycyjne składniki? Wigilia wielokulturowa to okazja do wysłuchania sześciu różnych historii świątecznych, znalezienia elementów wspólnych jak i okazja do poznania innych kultur. Zachęcamy do rozmowy z sąsiadami, warszawiakami, z którymi codziennie mijamy się na ulicach. Poznajmy się.
Spotkanie wigilijne i rozmowę poprowadzi Paweł Loroch, dziennikarz kulinarny.
Na zakończenie spotkania zapraszamy do degustacji potraw, przygotowanych przez naszych gości.
Partnerem wydarzenia jest UNHCR Polska.
A oto nasi wędrowcy:
Leyla Elsanova z Czeczenii
Leyla to mentorka kulturowa w Centrum Pomocy Cudzoziemcom w Warszawie i edukatorka. W Polsce mieszka od 9 lat. W czasie wojny w Czeczenii była pracownikiem społecznym, przez 6 lat zajmowała się osobami przesiedlonymi z powodów wojennych. Od 2013 pracuje w Fundacji Ocalenie jako mentorka.
Samer Masri z Syrii
Urodził się w Syrii, a od ponad 20 lat mieszka w Polsce. I jest doktorem nauk ekonomicznych (UJ). Posiada podwójne obywatelstwo – polskie i syryjskie. Jest aktywistą i prezesem Fundacji Wolna Syria, dwukrotnie był odznaczony przez Prezydenta RP, posiada status weterana przyznany przez Ministra Obrony Narodowej. Fotograf z zamiłowania.
Podczas wigilii Samer poczęstuje nas tasqią którą można jeść na śniadanie, obiad lub kolację. Występuje w wielu odmianach. Najpopularniejsze są wersje libańska i syryjska. Tasqię podaje się w jednym dużym naczyniu, z którego je się bezpośrednio łyżkami, zagryzając kiszonkami, papryką i cebulą.
Tanja Kusanović z Chorwacji (byłej Jugosławii)
Do Polski przyjechała całkiem przypadkowo, bo chciała wrócić do kraju w czasie wojny w byłej Jugosławii. Obecnie pracuje jako nauczycielka w Szkole Amerykańskiej, gdzie na co dzień spotyka ludzi z ponad 50 krajów świata. Na spotkanie przygotuje FRITULE: deser, usmażone kuleczki na bazie kaszy manny i jabłka. Typowy deser na świeta Bożego Narodzenia w Dalmacji.
Gagik Grigoryan z Gruzji
Gagik to edukator kulturowy i trener kuchni gruzińskiej. Rodowity Gruzin z miasta Batumi. W Polsce mieszka prawie 7 lat. Prowadzi szkolenia i warsztaty dot. kultury kaukaskiej, w tym gruzińskiej. Gotowanie jest jego pasją życia. Z przyjemnością dzieli się z Polakami i Polkami tajemnicami kuchni gruzińskiej i ormiańskiej. Zasypuje ciekawostkami i karmi doskonałą kuchnią. Na wieczerzę przyniesie chaczapuri.
Myroslava Keryk z Ukrainy
Myroslava to historyczka i socjolożka, specjalistka do spraw migracji i społeczności ukraińskiej w Polsce. Kandydowała w wyborach do IX jadencji Sejmu. Jest prezeską Fundacji "Nasz Wybór" oraz redaktorką miesięcznika "Nasz Wybir". W swojej pracy łączy działania ukierunkowane na integrację społeczności ukraińskiej w Polsce z realizacją licznych projektów naukowo-badawczych w obszarze migracji. Na wielokulturową kolację wigilijną przeniesie kutię.
O prowadzącym:
Paweł Loroch
