5.12.2023 / wtorek / 18.00 / offline: sala widowiskowa z publicznością / wstęp wolny / online: transmisja na profilu SDK na Facebooku W grudniu porozmawiamy o kuchni: zainspirowani kuchnią Północy, wspólnie z autorką, odkryjemy nowe smaki. Zastanowimy się, jakie dania łączą kraje nordyckie i jakie potrawy możemy powtórzyć w naszych domach. Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka bloga oraz podcastu Kuchniokracja, specjalistka od jedzenia, jest autorką wielu książek przybliżających tradycje kulinarne z różnych regionów świata. Ostatnia seria przybliża czytelnikom kraje skandynawskie: szwedzkie kanelbulle, norweski brunost, czy w końcu duńska smørrebrød... Tuż przed świętami, zapraszamy do gotowania :) Gościni:dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Autorka książek o kulturach kulinarnych, zdobywczyni wielu światowych nagród w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji. Prowadzi blog oraz podcast Kuchniokracja. O prowadzącym:Kacper Andruszczak – animator kultury, teatrolog, historyk sztuki. Od kilku lat prowadzi spotkania literackie ze znanymi autorami, rozmawiał m.in. z Joanną Bator, Jakubem Żulczykiem czy Jakubem Małeckim. Podpisuje się jako #tenodksiążek. Poprzedni Następny