W niedzielne popołudnie do stołu, który z widowni wyglądał jak namalowany w obrazie „Ostatnia wieczerza", usiedli nasi bardzo specjalni goście. Byli to Warszawiacy różnych narodowości: półsyryjczyk Samer, Ukrainka Myroslava, Czeczenka Lejla, Chorwatka Tanja i Gruzin Gagik. Każdy z nich na wielokulturową wigilię przygotował tradycyjne danie, takie, które zwykle stawia się na świątecznym stole. Rozmowę prowadził dziennikarz kulinarny Paweł Loroch. Zanim skosztowaliśmy potraw, wysłuchaliśmy wspaniałej dyskusji, czasem zabawnej, innym razem nostalgicznej. Dowiedzieliśmy się o różnych aspektach świętowania: czy zostawia się wolne nakrycie przy stole, czy podaje się alkohol, czy jest opłatek i jakie prezenty kto komu daje. fot. Adam Burakowski Po części oficjalnej, odświętnej, ruszyliśmy spróbować potraw: chingalsz po czeczeńsku, gruzińskie chaczapuri, ukraińska kutia, syryjska tasqia (fetteh) i chorwackie fritule. Prowadzący spotkanie przygotował regionalne i niestety już nie tak popularne jak niegdyś – makiełki. Były zatem dania wytrawne i desery. Wszyscy widzowie mieli okazję spróbować potrawy. fot. Adam Burakowski Tego dnia opuszczaliśmy SDK w specjalnym, odświętnym nastroju, mając w głowie wspaniałe życzenia od naszych gości: zdrowia, współpracy i częstszego myślenia o innych. Projekt jest finansowany z Funduszu Animacji Kultury w ramach Warszawskiego Programu Edukacji Kulturalnej.